Apie musnaujienosspaudojenariaitapkite nariukontaktai

Gargždų daugiafunkcis: bus dviejų projektų rangos konkursas

Skaitymo laikas: 5 minutės

Autorius: Agnė Adomaitė/ Šaltinis: ww.gargzdai.lt

Kad Gargždams reikia daugiafunkcio sporto centro, sutaria visi, tačiau daug metų vyksta aistringos diskusijos dėl vietos. Kai jau kone visi susitaikė su mintimi, kad baseinas atsiras teritorijoje greta parko, šalia miesto stadiono, politikai vėl sumaišė visas kortas. Tad gargždiškių išsvajotas baseinas toliau plaukioja iš vienos miesto vietos į kitą.

Keičiasi valdantieji – keičiasi vietos
Priminsime, jog ankstesnėje rajono Tarybos kadencijoje Gargždų daugiafunkciam sporto centrui buvo parinkta vieta Dariaus ir Girėno gatvėje. Po savivaldos rinkimų 2019 m., kai valdančiojoje koalicijoje buvo konservatoriai, liberalai, „valstiečiai“ ir visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ nariai, rajono Taryboje nuspręsta jį statyti šalia Gargždų stadiono, greta parko, prasidėjo ir parengiamieji būsimųjų statybų procesai. Visuomenine iniciatyva vykusioje apklausoje daug gyventojų pastarajai vietai nepritarė.

Tačiau trečiadienį staigmena tapo nauja žinia iš Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos valdančiosios daugumos (ją sudaro liberalai, konservatoriai, socialdemokratai ir socialdarbiečiai) – sutarta skelbti pirkimus dviejų projektų rangos darbams – sporto centro Dariaus ir Girėno gatvėje įgyvendinimui ir baseino su krepšinio salėmis Kvietinių g. prie Gargždų stadiono, o gavus abiejų projektų rangos darbų kainas, teikti siūlymą apsispręsti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai su abiejų projektų kainomis ir kita svarbia informacija.

Atsakymai – spaudos konferencijoje
„Banga“ kreipėsi į valdančiosios daugumos lyderius, teirautasi, kokie tokio netikėto sprendimo argumentai. Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas informavo, jog valdančioji dauguma į klausimus atsakys rugpjūčio 23 d. vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Į valdančiosios daugumos sprendimą dėl daugiafunkcio centro socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje taip pat trečiadienį sureagavo Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas: „Matyt, ne veltui sklando kalbos, kad didžiausias pleištas tarp valdančiųjų yra Gargždų daugiafunkcis. Vieni jo nori Dariaus ir Girėno gatvėje, kiti – Kvietinių. Tad rastas labai įdomus sprendimas dėl daugiafunkcio. Žadama skelbti dviejų projektų rangos konkursus – Dariaus ir Girėno bei Kvietinių gatvėse, o jau po to teikti Tarybai apsispręsti, kuris kainos atžvilgiu palankesnis. Tik klausimas, kiek rangovų dalyvaus tokiuose konkursuose? Juk statytojai, teikdami pasiūlymus įdeda nemažai darbo, jiems tai kaštai, o kam rizikuoti, kai pirkėjas net neapsisprendęs, kur statyti. Vadinasi, vėl bus tempiamas ir tuščiai švaistomas laikas.“

Ambicijos atnešė nuostolį
Vienas iš opozicijos atstovų, frakcijos „Kuriam kartu“ seniūnas Sigitas Karbauskas, paklaustas, kaip vertina tokį valdančiosios daugumos sprendimą dėl daugiafunkcio centro, atsakė: „Sveikinu – geriau vėliau nei niekada. Apmaudu, kad nepamatuotos politinės ambicijos ir patirties stoka jau atnešė akivaizdų nuostolį gyventojams. Per dvejus metus, kol buvo ginčijamasi ir iš naujo projektuojama, pirmo etapo – baseino statybos Dariaus ir Girėno gatvėje – jau galėjo eiti į pabaigą, o ir medžiagų, rangos darbų kainos per tą laiką ženkliai išaugo.“

S. Karbauskas įsitikinęs, kad savivaldoje būtina veikti ryžtingai, mažiau demonstruoti savo galią, daugiau dirbti ir priimti sprendimus, prisiimant atsakomybę. „Manau, kad ir įvykus dviem rangos darbų konkursams, prieš apsisprendžiant, politikams būtina atsižvelgti į gyventojų nuomonę – didžioji dauguma pritaria projektui Dariaus ir Girėno gatvėje“, – akcentavo vietos politikas. Jis pateikė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai sprendimo projektą, pagal kurį numatyta įpareigoti Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių paskelbti viešųjų pirkimų konkursą dėl Gargždų sporto ir sveikatingumo komplekso Dariaus ir Girėno gatvėje darbo projekto ir rangos darbų pirkimo. Pastarasis galėtų būti svarstomas ketvirtadienį vyksiančiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Zaporožietis ar mersedesas?
„Kuriam kartu“ seniūnas priminė, jog vietą Dariaus ir Girėno gatvėje palaiko ir Klaipėdos rajono sporto bendruomenė, į kurios nuomonę, poreikius ir pageidavimus buvo atsižvelgta projektuojant Gargždų daugiafunkcį sporto centrą erdvėje prie prekybos centrų, autobusų stoties, daugiabučių. „Atsimenu, Sporto centro vadovas Vaidas Liutikas, lygindamas du projektus, taikliai įvardijo: daugiafunkcis prie parko būtų lyg zaporožietis, o Dariaus ir Girėno gatvėje – kaip mersedesas“, – situaciją komentavo S. Karbauskas.

Pasak jo, turime žiūrėti į ateitį ir rinktis visus gyventojų ir sportininkų poreikius atitinkantį projektą Dariaus ir Girėno gatvėje. Prie parko, mažesnės apimties, pakoreguotą projektą taip pat galbūt būtų galima statyti tolimesnėje ateityje, turint daugiau lėšų ar pritraukus privatų investuotoją.

Įžvelgia lėšų švaistymą
Klaipėdos rajono visuomenės ir verslo sambūrio pirmininkas Algimantas Daugėla „Bangai“ teigė, jog toks valdančiosios daugumos žingsnis rodo, kad sprendimo, kurioje vietoje bus daugiafunkcis, dar vis nėra: „Vadinasi, šios kadencijos valdantieji baseino nepastatys. Jei ir gautų leidimą statyboms Kvietinių gatvėje, jis būtų apskųstas, advokatai yra pasiruošę. Įkūrėme asociaciją tam, kad kovotume už gyventojų interesus. Daugiafunkcis sporto centras turi būti ten, kur leidimas statybai jau buvo gautas – Dariaus ir Girėno gatvėje. Buvo galima jau baigti pirmąjį statybų etapą, galėjome gauti 5 mln. Eur kovidinių lėšų. Tai jau prarasta.“

A. Daugėla ironizavo, kad rajonas labai turtingas, jei pradžioje finansavimas nukreipiamas vienam projektui Dariaus ir Girėno gatvėje, gaunamas leidimas, o po to – kitam. „Lėšų švaistymas. Juolab kad statybos brangsta, o projektai nejuda. Gargždų kultūros centras iki šiol stovi, koks ir buvo. Neprisidedama prie rajono plėtros ir atnaujinimo. Per tuos 2,5 metų kadencijos tiesiog griaunama buvo viskas, ką padarė anksčiau valdantieji. Rezultatas ne tai kad nulinis, bet minusinis. Vėl ginčijamasi, įrodinėjama, kur statyti daugiafunkcį, kai gyventojai seniai pasisakė – Dariaus ir Girėno gatvėje. Baisu, kad niekas už tokį neveiklumą neatsako. Jei taip dirbtų verslas, seniai bankrutuotų“, – įsitikinęs visuomenės ir verslo sambūrio pirmininkas A. Daugėla.

Gargždų seniūnaičių nuomonė
Gargždų šeštosios seniūnaitijos seniūnaitė Sigita BUČNYTĖ: „Gyventojų nuomonės įvairios, sudėtinga atsakyti vienareikšmiškai, kur geriau statyti daugiafunkcį centrą: ar Dariaus ir Girėno g., ar šalia parko. Kiekvienas juk sprendžia pagal savo gyvenamąją vietą. Todėl labai svarbi specialistų pozicija, jie turi įvertinti, kuri teritorija patogesnė tokiam objektui, kurioje bus galima išvystyti visą reikalingą infrastruktūrą. Niekas neabejoja, kad daugiafunkcis sporto centras reikalingas ir priduos miestui pridėtinės vertės.“

Gargždų ketvirtosios seniūnaitijos seniūnaitis Vaclovas GRIUŠYS: „90 proc. gargždiškių nori daugiafunkcio centro Dariaus ir Girėno gatvėje. Visi aplinkui jau pasistatė baseinus: Kretinga, Palanga, Šilutė, Plungė – visi turi, kur plaukioti, o pas mus 5 metai tampoma guma. Žmonės jau nervinasi, o visos ligos nuo nervų. Tai nereikia mūsų nervinti. Visi aplinkui turi ir prekybos centrą „Lidl“, o Gargžduose dar nėra. Suoleliai irgi sulūžę. Tarybines vaikų žaidimų aikšteles išardo, o kada naujos bus, nežinia. Netvarka. Niekas nieko nežiūri. Jei vietos žurnalistai apie tai nerašo, kreipsimės į užsienio.“

Šaltinis: https://www.gargzdai.lt/