Apie musnaujienosspaudojenariaitapkite nariukontaktai

Dėl sporto centro Gargžduose – intriga

Skaitymo laikas: 4 minutės

Autorius: Asta Aleksėjūnaitė/Šaltinis: www.kl.lt

Gargždų bendruomenei stebint kovas dėl to, kurioje vietoje turėtų būti statomas daugiafunkcio centro pastatas, kilo intriguojantis klausimas: ar kai kurie Klaipėdos rajono politikai nepataikauja su nekilnojamojo turto prekyba susijusiems vietos verslininkams?

Pirkimą tikrina auditoriai

Gargždų siekis kada nors sulaukti naujo sporto ir sveikatingumo centro su baseinu kol kas įstrigo lyg užkeiktas. Buvusios Klaipėdos rajono tarybos užmojis statyti 20 mln. eurų vertės daugiafunkcį objektą žlugo. Šiuo metu gvildenta idėja centrą pastatyti už perpus mažesnę kainą vėl stringa. Rudenį turėjęs baigtis viešasis konkursas projektavimo ir statybos darbams buvo nutrauktas, nes jame dalyvavo vos vienas rangovas. Klaipėdos rajono savivaldybei vėl iš naujo teko ruošti dokumentus tarptautiniam konkursui.

Kalbama ne apie kitų metų biudžetą, o apie strateginį valstybės planą, viliuosi, kad mums duoti pažadai bus vykdomi. Išklausius pastabas, nuspręsta skaidyti pirkimą į dvi dalis – vienu konkursu išsirinkti projektuotoją, kitu – rangovą. Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas patikino, jog viešasis pirkimas projektavimo darbams gali įvykti sausį, o kitų metų vidurvasarį, tikėtina, bus skelbiamas konkursas rangovui parinkti.

"Pirkimą teko skaidyti į dvi dalis, taip, kaip rekomendavo Viešųjų pirkimų tarnyba. Jį vykdo Centrinė perkančioji organizacija. Kol kas dėl šio pirkimo vyksta auditas. Matyt, dėl to, jog šis mūsų projektas vis buvo stumdomas pirmyn atgal, jam buvo skirtas didesnis dėmesys. Tačiau į visus auditorių klausimus buvo atsakyta, savivaldybė pateikė visus atsakymus. Manyčiau, jog daugiau trikdžių nebus", – vylėsi Klaipėdos rajono meras B. Markauskas.

Klausimas dėl adreso

Jei auditorių išvados bus pateiktos dar iki metų pabaigos, pirkimas galėtų būti paskelbtas per tris savaites.

"Tai reikštų, kad yra vilčių, jog sausį jis būtų paskelbtas. Maždaug po pusmečio galėtų būti skelbiamas pirkimas rangovui parinkti. Jei viskas klostysis sėkmingai, viliamės, kad rudenį, turėdami rangovą, galėtume pradėti statybos darbus", – planais dalijosi B. Markauskas.

Panašu, jog Klaipėdos rajono savivaldybė privalėjo galutinai patikslinti Centrinei perkančiajai organizacijai ir būsimiems projektuotojams, kokioje vietoje bus statomas daugiafunkcis sporto ir laisvalaikio centras. "Taip, adresą teko patikslinti. Apsispręsta, kad centras bus statomas šalia Gargždų miesto stadiono. Projektavimas turės būti skelbiamas objektui, kuris bus statomas šiuo adresu", – pabrėžė Klaipėdos rajono meras. Tokio skandalingo lobizmo atvejo Gargžduose dar nėra buvę. Verslininkai dirba sinchroniškai su politikais.

Apklausti 3 proc. gyventojų

Aistros dėl to, kur statyti šį objektą, Gargždų miestą drasko jau ilgokai. Prieš pusantros savaitės organizuota Klaipėdos rajono gyventojų apklausa dėl daugiafunkcio centro statybos vietos nuėjo niekais dėl itin mažo gyventojų susidomėjimo šiuo klausimu. Apklausoje dalyvavo vos šiek tiek daugiau nei 3 proc. gyventojų. Tam, kad apklausa būtų laikoma įvykusia, nuomonę turėjo pareikšti ne mažiau nei 15 proc. gyventojų. Ginčas yra kilęs dėl dviejų centrui siūlomų vietų – vieni mano, jog tinkamesnė būtų Kvietinių gatvėje, prie jau esančio miesto stadiono, o kiti įsitikinę, jog centras turėtų iškilti S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje.

Įžvelgia lobizmą

"Tokio skandalingo lobizmo atvejo Gargžduose dar nėra buvę. Verslininkai dirba sinchroniškai su politikais. Vienu metu, kai politikai inicijavo gyventojų apklausą, viešumoje pasirodė keturių gerai žinomų statybinių įmonių atstovų inicijuota peticija už tai, kad centras būtų statomas S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje. Iš karto tapo aišku, kam tai būtų naudinga. Internete viena statybinė įmonė jau reklamuojasi, kad statys karališką daugiabučių kvartalą šalia daugiafunkcio Gargždų centro. O tai reiškia, kad dėl parduodamo būsto patrauklumo, o gal ir dėl didesnės būstų kainos verslininkams būtų patraukliau, jei centras atsirastų ne miesto stadiono pašonėje, o S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje. Mano supratimu, tai dvelkia lobizmu", – nuomonę išsakė aktyvus Gargždų bendruomenės dalyvis Erlandas Paplauskis.

Pasak E. Paplauskio, buvusi rajono valdančioji dauguma kaip tik ir laikėsi nuomonės, jog centras turėtų atsirasti S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, tačiau rajono savivaldybėje po rinkimų persiskirsčius valdančiosioms jėgoms, tų pačių partijų ir judėjimų atstovai staiga keitė nuomonę, siūlydami daugiafunkciam centrui kitą vietą. "O tai kelia labai rimtų minčių. Jei verslininkai užsiima lobizmu, tai turi būti deklaruota pagal įstatymus. Vietos politikų ir savų tikslų siekiančio verslo susitikimai turėjo būti viešai įtraukti į darbotvarkes. Žinoma, jog tai nebuvo padaryta", – pastebėjo E. Paplauskis.

Išgavo pažadus

Klaipėdos rajono meras B. Markauskas tikino, jog Gargždai – ne toks didelis miestas, kad būtų verta taip aršiai kovoti kur statyti centrą.

"Pėsčiomis per keliolika minučių visą miestą pereisi. Tačiau procedūras Klaipėdos rajono savivaldybė atliko laikydamasi visų reikalavimų. Buvo pageidauta apklausos, mes ją ir atlikome. O sąmokslo teorijų gali būti visokių. Taip, yra sklypai, juose statomi namai. Verslui gal ir būtų paranku, kad centras atsirastų S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje", – neslėpė B. Markauskas. Dėl to, jog šį rudenį turėjęs pasibaigti šio centro projektavimo ir statybos viešasis konkursas buvo nutrauktas, kyla grėsmių, kad savivaldybei gali būti sunku surasti garantijų objekto statybos finansavimo šaltiniams.

Jei po Seimo rinkimų pasikeistų valdančioji dauguma, ar pajėgtų Gargždai įgyvendinti daugiafunkcio sporto centro statybą? "Kalbama ne apie kitų metų biudžetą, o apie strateginį valstybės planą, viliuosi, kad mums duoti pažadai bus vykdomi. Aš jau visas duris apvaikščiojau. Beldžiausi į Švietimo ministeriją. Vyriausybėje susitikimo su kancleriu Algirdu Stončaičiu metu gavau rimtus patikinimus, kad prisidėjimo galima tikėtis. Tiesa, valstybė prisidėtų tik prie baseino statybos, bet ne prie sporto salės įrengimo. Valstybės strateginiame plane būtų numatyta apie 3 mln. eurų šio objekto statybai. Mes sutinkame ir manome,kad esame finansiškai pajėgūs. Panašu, jog savivaldybei gali tekti numatyti 5–6 mln. eurų sumą likusiai daliai. Tikslūs skaičiai taptų žinomi po viešųjų pirkimų procedūrų, tik tuomet paaiškėja tikroji statybos kaina", – vylėsi Klaipėdos rajono meras B. Markauskas.

Šaltinis: www.kl.lt