Apie musnaujienosspaudojenariaitapkite nariukontaktai

Savaitgalį – gyventojų apklausa: kur statysime baseiną?

Skaitymo laikas: 5 minutės

Autorius: Agnė Adomaitė/Šaltinis: www.gargzdai.lt

Nerimstant aistroms dėl Gargždų daugiafunkcio sporto centro vietos, Klaipėdos rajono savivaldybės mero Broniaus Markausko potvarkiu skelbiama gyventojų apklausa. Lapkričio 28–30 dienomis visose seniūnijose gyventojai kviečiami išsakyti savo poziciją, atsakydami į klausimą: „Ar sutinkate, kad Klaipėdos rajono savivaldybė keistų suprojektuoto ir suplanuoto Gargždų daugiafunkcio sporto centro vietą iš Dariaus ir Girėno gatvės į teritoriją Gargždų miesto stadione Kvietinių gatvėje?“.

Pareikalavo opozicija

Priminsime, jog apklausą inicijavo 8 Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos opozicijos nariai Andrius Adomaitis, Rūta Cirtautaitė, Vaclovas Dačkauskas, Jonas Dromantas, Sigitas Karbauskas, Viktoras Kura, Ligita Liutikienė, Martynas Pocius. Dar spalio pabaigoje vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje 24 vietos politikams balsavus „už“ („prieš“ nebuvo, susilaikiusiųjų taip pat) buvo nuspręsta vykdyti gyventojų apklausą 11-oje seniūnijų. Apklausos būdas – tiesioginis gyventojų nuomonės įrašymas apklausos dalyvių sąrašo lapuose. Gyventojai savo nuomonę gali pareikšti tik toje seniūnijoje, kurioje yra deklaruota jų gyvenamoji vieta. Apklausos komisijos pirmininkės pareigas eis Savivaldybės tarybos sekretorė Rūta Zubienė.

Paskutinį kartą gyventojų apklausa Klaipėdos rajone vyko 2018 m., kuomet buvo klausiama gyventojų dėl Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimo keitimo į Gargždų savivaldybę. Pastarosios apklausos organizavimo ir vykdymo išlaidos siekė 9 542,90 Eur. Didžiąją dalį sumos sudarė darbo užmokestis apklausos komisijos nariams už viršvalandžius ir darbą poilsio dienomis.

Užmegzti dialogo nepavyko

Apklausai dar neprasidėjus į kovą dėl daugiafunkcio sporto centro vietos sukilo ir kai kurie vietos verslininkai. „Bangoje“ jau rašėme, kad jie ne kartą susitiko su Savivaldybės vadovybe ir bandė įrodyti daugiafunkcio sporto centro, statomo Dariaus ir Girėno gatvėje, pranašumus, pateikė savo konkrečius skaičiavimus. Tačiau, anot jų, užmegzti dialogo nepavyko. Todėl Gargždų ir Klaipėdos rajono verslo atstovai, iš kurių aštuoni vadovauja ir dirba statybos sektoriuje, susibūrė į iniciatyvinę grupę ir parengė peticiją Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai. „Esame įsitikinę, kad peticiją pasirašys tūkstančiai Klaipėdos rajono gyventojų, taip išreikšdami savo lūkesčius ir aiškią piliečių valią savivaldai. Baseinas Gargžduose – tik Dariaus ir Girėno gat­vės sklype. Ne – statyboms prie parko, stadiono teritorijoje“, – išplatintame pranešime spaudai teigia verslininkai.

Jie akcentuoja taip ir negavę konkrečių argumentų, kodėl atsisakoma parengto projekto statyti sporto centrą su baseinu laisvoje žemėje Dariaus ir Girėno gatvėje ir ruošiamasi urbanistinei invazijai į senąjį Gargždų parką. „Įvardijama pagrindinė finansų stygiaus problema, tačiau ji gali būti sprendžiama statybas įgyvendinant etapais ar koreguojant pasiūlymų investuotojams sąlygas“, – įsitikinę statybų sektoriaus atstovai.

Platina peticiją

Pranešime spaudai jie rašo: „Mes, vietos verslo atstovai, rajono bendruomenės pažįstami gargždiškiai, kviečiame visus Klaipėdos rajono gyventojus į bendrą iniciatyvą, kuri neleistų naujai išrinktai valdžiai priimti neapgalvotų sprendimų. Tie, kas nenori, kad prie Gargždų senojo, istorinio miesto parko būtų kertami medžiai, buldozeriai raustų lauko aikštynus, būtų darkomas stadionas, o nuo mašinų kimštųsi gatvės, prisijunkite! Tie, kas nori sporto centro su baseinu visiems – gargždiškiams ir rajono gyventojams – patogioje vietoje – Dariaus ir Girėno gatvėje netoli autobusų stoties – prisijunkite! Tie, kam atrodo neprotinga švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus išmetant gerą, pilnai parengtą, virš šimto tūkstančių eurų kainavusį sporto centro-baseino projektą jau su leidimu statyti ir skelbiant naują projektą, vėl mokant antrą kartą už tą patį vien dėl to, kad statybos vyktų parke – prisijunkite! Prisijunkite prie iniciatyvos ne tik pasirašydami po peticija internete, bet ir savanoriškai rinkdami parašus, platindami peticijos tekstą žodžiu, raštu, kaimyniškai, pilietiškai, socialiniuose tinkluose.“ (Kalba ir stilius netaisyti – aut. pastaba).

Pasirašo iniciatyvinės grupės „Už sporto centrą su baseinu Dariaus ir Girėno gatvėje“ nariai: pirmininkas Algimantas Daugėla, Alina Petkevičienė, Alius Mažeikis, Jonas Blagnys, Kęstutis Kasnauskas, Mantas Blagnys, Rolandas Bernotas, Sigita Stalmokė, Vaidotas Kerulis, Vladas Stonys.

Verslininkų  nuomonė ir peticija skelbiama www.peticijos.lt.

Norai neatitinka realybės

Tačiau „Bangos“ redakcijai laišką atsiuntęs gargždiškis Erlandas Paplauskis, daugeliui pažįstamas kaip Pajūrio regioninio parko vyr. ekologas, įžvelgia kitą medalio pusę: esą kai kurie iniciatyvinės verslininkų grupės nariai galimai yra suinteresuoti daugiafunkcio centro statybomis Dariaus ir Girėno gatvėje. „<…>Pasižiūri į iniciatorių pavardes ir matai buvusią rajono valdžią. <…>Didžiulis pramogų kompleksas su ledo arena, baseinu beveik SPA lygio, sporto salėmis ir žaliuojančiais medžių skverais po stogu, kurio paslaugos dotuojamos savivaldybės, sutrauktų klaipėdiškius, kretingiškius, o gal net šilutiškius, tauragiškius. Gargždai virstų mini Druskininkais ir tikrai tokio daugiafunkcio vieta yra laukuose, Dariaus ir Girėno gatvėje. 23 mln. eurų kainuojantis objektas būtų kažkas tokio, man prilygtų kosmodromui pagal užmojus. Bet rajonas neturi tokių pinigų, o S. Skvernelis sukioja pirštą prie smilkinio. Tad viskas, pamirštam <…>. Krizė ant nosies, o kažkas apie ledo arenas. Projektas geras, įspūdingas, jį parduot įmanoma net kokiai Barselonai. Bet natūralu, kad naujoji valdžia, matydama realybę, skuba nuraškyti nors žvirblį ir pastatyti nors paprastą nedidelį baseiną ir krepšinio salę, kadangi treniruotėms naudotą policijos salę praranda. Lygiai tiek pat argumentų jie randa, kad reikėtų statyti viską vienoje vietoje, komplekse su stadionu. Ir jokių masinių srautų šis objektas negeneruos, kaip vežiojom vaikus į futbolo treniruotes, varžybas, taip ir toliau vežiosim, tik bus įrengta daugiau automobilių pastatymui vietų, sutvarkytos parko prieigos. Vienoj vietoj vieni pliusai, kitoj kiti. Visur problemų bus ir jas įmanoma išspręsti. Prekybcentriams, žinoma, geriau, kad šalia jų statytų traukos objektą, smulkiems verslininkams – geriau prie stadiono“, – rašo E. Paplauskis. Jis atkreipia dėmesį, kad parke statybos draudžiamos, tad po stadioną buldozeriai nevažinės ir ten vyks varžybos kaip vykusios.

Viešasis interesas – tik priedanga?

E. Paplauskio nuomone, negalima apklausos balsavimu kiršinti žmonių. „Kur daugiau gyvena, ten daugiau ir norinčiųjų, kam kažko dar klausti ir imituoti demokratiją, kuri tampa tik širma savo reikalams tvarkyti? <…> Ylos ilgai maiše nepaslėpsi. Įdomu, kas pasirašė verslininkų peticiją?“ – kelia klausimą E. Paplauskis. Laiške jis atkreipia dėmesį, kad viena iš įmonių pardavinėja butus šalia tos vietos, kurios reikalauja peticijoje, kita užsiima inžinerinių tinklų tiesimu, kitos irgi stato Gargžduose ir didelės investicijos būtų naudingos joms netiesiogiai. „Čia aišku taip netyčia sutapo buvusios administracijos ir statybininkų norai. Toks netyčiukas. <…>“ – nuomone dalijasi E. Paplauskis. Laiške jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad du iš peticiją pasirašiusių verslininkų yra ledo ritulio mėgėjai, tad, anot E. Paplauskio, esą nereikia stebėtis, kodėl pirminiame plane buvo galvota ir apie ledo arenos statybas.

„Tegu prašo, nori, rašo, bet nepretenduoja į viešojo intereso gynėjus, kai turi asmeninį, pelno interesą. O politikams, kurie gargždiškio architekto Mato Cirtauto suplanuotą vietą pakeitė į prekybcentriams ir statybininkams pageidaujamą vietą tik galiu patarti nevaizduoti šventų karvių. Tokie dalykai turi vykti pagal lobizmo įstatymą, o ne po kilimu. Yla iš maišo linkusi išlįsti pati <…>“, – neabejoja E. Paplauskis.

Visą jo nuomonę rasite adresu: https://erlosblogas.blogspot.com.


  • Ketvirtadienį gyventojų apklausa vyks nuo 13 val. iki 20 val.
  • Penktadienį – nuo 13 val. iki 19 val.
  • Šeštadienį – nuo 10 val. iki 18 val.

Šaltinis: www.gargzdai.lt