Apie musnaujienosspaudojenariaitapkite nariukontaktai

Paslėptas lobizmas Gargžduose

Skaitymo laikas: 5 minutės

Autorius: Erlandas Paplauskas/Šaltinis: www.erlosblogas.blogspot.com

Verslininkai siekiantys pelno legaliai yra gėris, šviesa, ekonomikos variklis. Verslininkai patyliukais varstantys valdžios duris ne pagal lobizmo įstatymą, yra blogis, tamsa, visuomenės erkės. Kaip yra Gargžduose, spręskite patys, pateikiu tik savo įžvalgas. Mano nuomone, išlindo skandalingas lobizmas. 

        Antra apklausa per pusmetį Gargžduose apie tą patį. Viena neįvyko, tai dabar kartojama dar kartą. Kam čia taip labai rūpi ta baseino statybos vieta, kad nesiskaitoma nei su laiku nei su priemonėmis? Pasižiūri į iniciatorių pavardes ir matai buvusią rajono valdžią. Matai Pakso ginklanešį, TPP likučio lyderį, buvusį administracijos direktorių Sigitą Karbauską, pasisamdžiusį buvusią žurnalistę Redą Baltinaitę, kad už jį rišlų tekstą sudėliotų, renkantį parašus apklausoms ir gaunantį paramą iš kitų buvusiųjų ir nepatekusių į valdžią. Na ne kartą kilo klausimas, iš kur tiek to pykčio dėl absoliučiai nereikšmingos detalės - multifunkcio centro sugrąžinimo į pirminę suplanuotą vietą. Skaitau S.Karbausko vadovaujamo visuomeninio judėjimo argumentus. Viskas teisingai. Didžiulis pramogų kompleksas su ledo arena, baseinu beveik SPA lygio, sporto salėmis ir žaliuojančiais medžių skverais po stogu, kurio paslaugos dotuojamos savivaldybės, sutrauktų  klaipėdiškius, o gal net šilutiškius, tauragiškius. Gargždai virstų mini Druskininkais ir tikrai jo vieta yra laukuose, Dariaus ir Girėno gatvėje. 23 mln € kainuojantis objektas būtų kažkas tokio, man prilygtų kosmodromui pagal užmojus.
        Bet rajonas neturi tokių pinigų, o Skvernelis sukioja pirštą prie smilkinio. Tad viskas, pamirštam, Vasiukų nebus, dedam tašką. Krizė ant nosies, o kažkas apie ledo arenas. Projektas geras, įspūdingas, jį parduot įmanoma net kokiai Barselonai. Bet  natūralu, kad naujoji valdžia matydama realybę, skuba nuraškyti nors žvirblį ir pastatyti nors paprastą nedidelį baseiną ir krepšinio salę, kadangi vaikų treniruotėms naudotą policijos salę praranda. Todėl tiek pat argumentų jie randa, kad statyt viską vienoje vietoje, komplekse su stadionu. Ir jokių masinių srautų šis objektas negeneruos, kaip vežiojom vaikus į futbolo treniruotes, varžybas, taip ir toliau vežiosim tik bus įrengta daugiau parkingui vietų, sutvarkytos parko prieigos. Vienoj vietoj vieni pliusai, kitoj kiti. Visur problemų bus ir jas įmanoma išspręsti. Prekybcentriams žinoma geriau, kad šalia jų statytų traukos objektą, smulkiems verslininkams geriau prie stadiono. O geriausia ten, kur galima pigiau ir greičiau. Tad  nurašiau krautuvininkams, galvojau jie čia košę verda ir pasieks skaldydami gyventojus, kad nebus niekur. Vyriausybė pasakys, jūs pirma dėl vietos susitarkit, o tada prašykit pinigų. Na nesusitarsim. Žmonės gi labai biologiški gyvūnai, jie antklodę visada tampo į save. Negali reikalauti iš žmogaus, kad jis skaičiuotų, braižytų ir planuotų miesto vystymosi strategiją. Negalima ir balsavimu kiršinti žmonių. Nebebus jau jokių reikalų niekada dėl kurių sutarsime vieningai. Kur daugiau gyvena žmonių, ten daugiau ir norinčiųjų baseino. Kam kažko dar klausti ir imituoti demokratiją? Apklausa kartais tėra tik širma savo reikalams tvarkyti? Tad kam čia labai skauda tas vietos pakeitimas? Ylos ilgai maiše nepaslėpsi. Netruko ir šį kartą.
     Matydami, kad gyventojai nedalyvauja apklausoje ir netenkina jų norų, į areną išeina tikrieji kosmodromo užsakovai. Skubėdami nervinasi, daro klaidas ir net nesimaskuoja. Pasirašo peticiją, įtariu tos pačios Karbauskio samdytos viešųjų ryšių specialistės kompiuteriu surašytą, reikalauja statyt būtinai Dariaus ir Girėno gatvėje. Įdomu, kas pasirašė? Guglinu. O reikalauja,  statybinių  uab'ų ,,Aldasta'', ,,Viremida'', ,,Litinsta'', ,,Vlastona'' įmonių savininkai ar darbuotojai. Šios įmonės man kelia daugiau klausimų. UAB ,,Litimberos'' savininkams Petkevičiams, platinantiems peticiją su reikalavimu statyti centrą buvusios valdžios parinktoje vietoje, turiu tik viena mažą klausimą: ,,Su kuo iš buvusios administracijos vadovų bičiuliaujasi Jūsų šeima''? Gargždai mažas miestelis, geriau, kad šnibždesių nebūtų.  Jei viešą interesą pretenduojat ginti, tai prašom į viešumo areną, deklaruokit interesus ir pažintis. Jums pretenzijų neturiu, tik šį klausimėlį. Nebent dėl peticijos teksto. Reda galėtų tiksliau formuluoti, kadangi žinote, jog parke statybos draudžiamos, po stadioną buldozeriai nevažinės ir ten vyks varžybos kaip vykę. Bet čia smulkmenos, tik prasta viešųjų ryšių technika kai vinys matosi. O yra skandalingų ne smulkmenų.
    Viena iš įmonių pardavinėja butus šalia tos vietos, kurios reikalauja peticijoje, kita užsiima inžinerinių tinklų tiesimu, dar kitos irgi stato Gargžduose ir didelės investicijos būtų naudingos joms netiesiogiai. Tiek to, tai jų biznis, norėti sau naudos nedraudžiama, bet man paaiškėjo, kodėl toks didelis angažuotumas buvusiųjų valdžioje politikų, kur jų galimos interesų šaknys, kodėl jie gina taip aršiai tų statybininkų interesus? Aišku, taip netyčia sutapo buvusios administracijos ir statybininkų norai. Toks netyčiukas. Gerai, tikim, sakykim netyčia šalia tos taip verslininkų trokštamos vietos UAB ,,Aldasta'' namus stato ir pardavinėja. Internete randu NT agento skelbimą ,,Šalia būsimo multifunkcinio centro''. Voverė medyje, o jau kailį dalina. Patogu, paviešini planus, kad va baseinas šalia bus ir pardavimai sprogsta. Bet ir įsitikinimas, kad bus čia tas centras! Visada galvojau, kam čia šovė į galvą Ledo areną prikergti prie vaikų treniruotėms taip reikalingo baseino. Pasirodo du iš peticiją pasirašiusių verslininkų yra ledo ritulininkai.  Sutapimas? Na visada galvojau, kad dideli kosmodromo entuziastai buvusioje valdžioje - nei Sigitas Karbauskis, nei Ligita Liutikienė nepasižymi tokiais neribotais polėkiais. Nežinau kas kam sufleravo, neištirsi, neįrodysi, bet man tos detalės kalba. Dailiojo čiuožimo, ledo ritulio čempionatai, Gargždų ledo ritulio komanda žaidžianti namų arenoje prieš baltarusius kai gatvių nepajėgiama visų sulopyti, yra didelių polėkių žmogaus idėja. Nenustebčiau, kad tokiam žmogui verslas sekasi. Ir lenkiu galvą prieš jį ir linkiu sėkmės. Plastinės chirurgijos centras vietoj ligoninės, yra žymiai racionalesnio žmogaus vizija. Tegu žmonės svaigsta, tegu daro ką nori, kol nevaldo kitų gyvenimų ir nėra valdžia. Tegu prašo, nori, rašo, bet nepretenduoja į viešo intereso gynėjus kai turi asmeninį, pelno interesą.  O politikams, kurie gargždiškio architekto Mato Cirtauto suplanuotą vietą pakeitė į prekybcentriams ir statybininkams pageidaujamą vietą tik galiu patarti nevaizduoti šventų karvių, kad nesavanaudiškai rūpinasi žmonėmis. Tokie dalykai, verslo interesų tenkinimas turi vykti pagal lobizmo įstatymą, o ne po kilimu. Yla iš maišo linkusi išlįsti pati. Jums klausimų nebeturiu ir skaidrumu nebetikiu. P.S kokias partijas rėmė tie uabai nesigilinu, kadangi norint galima pėdas mėtyt po fiziniais asmenimis slepiantis, bet tema verta tyrimo.