Apie musnaujienosspaudojenariaitapkite nariukontaktai

Sporto ir sveikatingumo kompleksas įaudrino politikus

Skaitymo laikas: 4 minutės

Šaltinis: www.gargzdai.lt

Daugiafunkcis sporto centras su baseinu, ledo čiuožykla, sporto arena – sena gargždiškių ir viso rajono gyventojų svajonė. Pastarąją realizuoti užsimoję politikai ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje nusprendė eiti viešojo ir privataus sektorių partnerystės keliu. Grandiozinį projektą bus patikėta pastatyti pasirinktam investuotojui.

Iš viso tądien posėdyje apsvarstyti 28 sprendimų projektai, 9 informacijos. Iš 27 Tarybos narių dalyvavo 25. Nebuvo tik Aušros Gudauskienės ir Andriaus Vainiaus dėl asmeninių priežasčių.

Kasmet – per 1 mln. Eur

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Raimonda Kučinskaitė „Bangai“ paaiškino, kad viešojo ir privataus sektorių partnerystė šiuo atveju reiškia, kad sporto ir sveikatingumo komplekso statybai paskolą ims privatus investuotojas. Sutartis su juo būtų pasirašyta 25 metams. Dvejus metus vyktų statybos, o po to Savivaldybė įsipareigotų kiekvienais metais privačiam partneriui mokėti ne daugiau kaip po 1 073 000 Eur (su PVM 1 298 330 Eur). Į šią sumą įeina mokėjimas už objekto pastatymą, už jo techninę eksploataciją, patalpų valymą, einamąjį remontą, kapitalinį remontą, teritorijos priežiūrą ir lauko infrastruktūros objektų priežiūrą, jų smulkų remontą, atliekų surinkimą ir šalinimą. Po 23 metų Savivaldybė šį sporto ir sveikatingumo kompleksą jau būtų išsipirkusi ir jis atitektų jos nuosavybėn.

Anot R. Kučinskaitės, šiuo objektu domisi investuotojai tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Viešumoje buvo svarstoma, ar rajonui nepakaktų komplekso tik su baseinu ir sporto arena, galbūt atsisakyti ledo arenos, kad sumažėtų statybų kaštai. Tačiau R. Kučinskaitė pastebėjo, kad kai kurie investuotojai šiuo objektu domisi būtent dėl ledo arenos, tad kol kas projekto apimtys nemažinamos. Gargždų sporto ir sveikatingumo kompleksas turėtų atsirasti per 3 ha visuomeninės paskirties žemės sklype Dariaus ir Girėno g. 4.

Reikalavo sutartį derinti su Taryba

Neseniai gauta teigiama Cent­rinės projektų valdymo agentūros bei Savivaldybės kontrolieriaus išvada, anot Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjos R. Kučinskaitės, buvo didžiulis žingsnis į priekį. O ketvirtadienį vykusiame Tarybos posėdyje vietos politikams jau reikėjo apsispręsti dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Gargždų sporto ir sveikatingumo kompleksas“ įgyvendinimo tikslingumo. Sprendimo projekte Vyriausybės nustatyta tvarka buvo nurodytos tik pačios pagrindinės partnerystės projekto sąlygos, pavyzdžiui, pavadinimas, sutarties galimas ilgiausias laikotarpis, kokios veiklos būtų perduotos privačiam partneriui, remiantis ekspertų įvertintais teoriniais paskaičiavimais. „Tai tik „įžanga“ atsirenkant privatų partnerį“, – akcentavo Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja.

Tarybos posėdyje jai teko atlaikyti klausimų laviną. Mat ši „įžanga“ politikus kaip reikiant įaudrino. Tarybos narys Vaclovas Macijauskas teigė esąs už šį sporto ir sveikatingumo kompleksą, tačiau prašė pateikti konkrečius pagrįstus skaičiavimus. Jo žiniomis, Klaipėdos baseino vertė 12 mln. Eur, Savivaldybė investavo 4 mln. Eur ir perdavė koncesininkui, kuris Savivaldybei dar sumoka. „Pagal man pateiktus skaičius išeitų, kad Gargždų komplekse vykstančiose veiklose per valandą dalyvautų 762 asmenys. Nelogiška“, – svarstė jis. R. Kučinskaitė komentavo, kad tikslius skaičius bus galima įvardinti po derybų su privačiu partneriu, atsižvelgiant į sutartas sąlygas ir pan. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Alfredas Šiaulys domėjosi, kaip kompleksą pasieks priekuliškiai. Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Nerijus Galvanauskas ir minėtos frakcijos pavaduotoja Audronė Balnionienė ragino į sprendimą įrašyti punktą, jog partnerystės sutartį Administracijos direktorius pasirašytų tik suderinęs su Taryba.

Apsikeitė aštriomis replikomis

Klausimams liejantis it iš gausybės rago Lietuvos social­demokratų partijos frakcijos narė Andžela Šakinienė priminė, jog visi klausimai po kruopelytę buvo išnagrinėti komitetuose, tad ragino taupyti kitų laiką ir baigti rinkiminį šou. Toks jos pasisakymas išprovokavo politikės ir V. Macijausko apsikeitimą aštriomis replikomis. Politinių aistrų katilo ugnį pakurstė ir A. Šiaulys, pareikalavęs mero Vaclovo Dačkausko neišjunginėti jo mikrofono per anksti. „Kad vyksta „balaganas“. Būtų gerai, kad nereikėtų kviesti policijos“, – replikavo meras V. Dačkauskas.

A. Šiaulys teigė atstovaujantis priekuliškiams, tad jei jie turi prisidėti prie gargždiškių projekto, tai esą ir priekuliškiams reikia kažką pažadėti. „O ką judrėniškiams, veiviržėniškiams…“ – ėmė šnabždėtis politikai. Žemaičių frakcijos pirmininkas Raimondas Simonavičius ironizavo, jog Klaipėdos rajone turbūt jau nieko nebetrūksta. Visi turi užtikrintas ugdymo sąlygas, mokyklos, darželiai sutvarkyti, belieka įgyvendinti daugiafunkcio sporto centro idėją. „Būtų puiku, jei taip būtų. Tačiau nemąstau taip siaurai ir nežiūriu į Sendvario pusę, nors esu iš ten. Aišku, reikia ir Gargždams. Tačiau pirmiausia reikia žinoti šio objekto kainą. Juk Savivaldybė turi ir kitų finansinių įsipareigojimų“, – priminė jis. Tačiau Tarybos narys Egidijus Skarbalius paragino: „Kolegos, drąsos truputį.“

Prieš balsavimą N. Galvanausko prašymu buvo paskelbta 10 min. pertrauka. Į liberalų siūlymus iš esmės buvo atsižvelgta: sprendimas papildytas, jog partnerystės sutartis turi būti pasirašoma tik suderinus su Taryba ir Savivaldybės įmokos privačiam partneriui sudarys ne daugiau kaip 1 298 330 Eur per metus. Sprendimui su patikslinimu pritarta vienbalsiai, per salę nuvilnijo plojimai.


Infrastruktūros stoka

  • Šiuo metu dėl infrastruktūros stokos moksleiviai nėra mokomi plaukti, rajono gyventojams nėra galimybės kultivuoti plaukimo sporto šakų bei vykdyti plaukimo sporto šakų varžybų;
  • Nėra sąlygų kultivuoti ledo sporto šakų, rengti šios sporto šakos varžybų;
  • Trūksta universalios sporto salės rajono ir šalies sporto varžyboms, turnyrams ir sporto renginiams ir konferencijoms.

Šaltinis: www.gargzdai.lt